19-04-2024

1 Decembrie, sarbatoarea tuturor romanilor

Scris de Razvan Pirnac  
In categoria Noutati

Poporul roman a fost nevoit inca de la inceputurile sale sa faca fata unei istorii zbuciumate, in ciuda stramosilor, traditiilor, obiceiurilor si mai ales a limbii comune. Vremurile si dusmanii l-au impiedicat sa-si aleaga destinul, constituirea intr-un singur stat, o tara mare si puternica. De aceea unirea de la 1 decembrie 1918 o putem considera un fapt firesc a unei pregatiri de secole, in care poporul roman a fost nevoit sa isi apere «saracia si nevoile si neamul», ramanand in ciuda tuturor oprelistilor pe pamant stramosesc. Acestui fapt firesc se adauga si contextul international de care conducatorii romani au stiut sa profite in orice perioada: Mihai Viteazul la 1600, care a unit pentru scurt timp cele trei tari romanesti, Alexandru Ioan Cuza creatorul statului national roman prin unirea cea mica de la 24 ianuarie 1859 sau Carol I in 1877 cel care a obtinut independenta Romaniei si revenirea Dobrogei la patria mama.

In anul 1918 au existat cateva imprejurari extraordinare: infrangerea Puterilor Centrale, dusmanii Romaniei in Primul Razboi Mondial si prabusirea celor doua mari imperii absolutiste care aveau in componenta teritorii romanesti: tarist si habsburgic. La acestea se adauga uriasa dorinta a romanilor ce mocnea de veacuri de a trai in aceeasi patrie, Romania Mare.Astfel la 27 martie 1918 Sfatul Tarii de la Chisinau a votat unirea Basarabiei cu Romania, iar la 15 noiembrie  Consiliul National din Bucovina a facut acelasi lucru. Ultimul teritoriu ramas in afara granitelor, Transilvania, revine la “patria muma” in urma marii adunari nationale de la Alba Iulia de la 1DECEMBRIE 1918, cand prin vocea a 100.000 de participanti si prin votul a 1228 de delegati din provincie se decide unirea cu Romania.

Desavarsirea acestui  fapt istoric se face prin incoronarea regelui Ferdinad I Intregitorul si a reginei Maria la Alba Iulia la data de 15 noiembrie 1922, devenind  monarhii Romaniei Mari si ai tuturor romanilor.

Astfel, la 92 de ani de la acest eveniment, ce reprezinta momentul de varf al luptei romanilor pentru a-si indeplini visul secular cu mandrie putem spune

Toti frate de-un neam suntem

Avem aceeasi mama,

Frumoasa dulce tara

Sa ne traiesti multi ani

Profesor istorie,

Hociota Marian

Va prezentam cateva imagini din timpul activitatilor desfasurate cu ocazia acestui eveniment.

[nggallery id=19]