26-01-2025

Despre noi


La inceputul secolului XX-lea, printre primele scoli se numara si actuala Scoala nr. 2, intemeiata dupa unele date in anul 1915.
Evolutia scolii se inscrie in cadrul socio-economic al vremurilor respective si, desigur, actuale.
Situata in centrul orasului, scoala a atras un numar important de elevi si a beneficiat de numeroase cadre didactice de prestigiu. Cladirile dispun de dotari edilitare specifice unui climat modern si salubru.
Imaginea si prestigiul unei scoli sunt date de calitatea celor care o slujesc si de reusitele celor care i-au calcat pragurile in calitate de elevi.
Astazi, scoala noastra isi desfasoara activitatea in 3 corpuri de cladire: Gradinita cu Program Normal nr. 1, (CORPUL A), se afla situata pe strada Argesului, nr. 10-12, clasele I-II ale Scolii Nr. 2, invata in CORPUL B, situat pe strada Argesului nr. 10-12, iar sediul central al scolii, CORPUL C, este situat pe strada Cuza Voda, nr. 36, unde invata clasele III-VIII. Fiind una dintre cele mai performante scoli din municipiu, efectivul scolii este format din 96 de prescolari, 477 de elevi, 33 cadre didactice, 3 cadre auxiliare, si 8 persoane ce lucreaza in domeniul nedidactic.

Incepand cu data 01.09.2012, conform OMECTS Nr. 6564 din 13.12.2011 si Hotararea Consiliul Local al municipiului Oltenita Nr. 110 din 30.08.2012, unitatea noastra scolara se numeste Scoala gimnaziala “prof. Lucian Pavel”.

Cine a fost profesorul Lucian Pavel ?


Regretatul profesor Lucian Pavel, un proeminent om de cultură şi valoros dascăl, s-a născut în data de 26 decembrie 1942 în satul Cosoba din judeţul Giurgiu.

În anul 1960 a absolvit Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu, iar în anul 1965, Facultatea de Filologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Profesorul Lucian Pavel şi-a început cariera la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”, care-si avea sediul in actualul sediu al scolii noastre. A fost inspector de specialitate în judeţul Ilfov şi în Călăraşi, lector de limba română la Universitatea Beijing – China, profesor de limba română şi director la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Olteniţa.

Din anul 1995 este lector de limba română la Universitatea Belgrad şi Novi Sad – Serbia şi Muntenegru.

În anul 2005 este numit inspector şcolar general la ISJ Călăraşi.

A pregătit elevi care au avut rezultate foarte bune la Olimpiadele Naţionale de Limba Română.

A fost membru în Comisia Naţională de Limba Romană, referent ştiinţific la manualele şcolare de limba română şi referent ştiinţific al manualului Istoria Literaturii Române EDP, 1987.

A participat la Congrese Internaţionale ale Traducătorilor la Belgrad – 2000, 2001.

A fost organizator al „Expoziţiei de fotografie Brâncuşi” – dedicată centenarului artistului – Muzeul Naţional din Belgrad, a fost cercetător asociat al Academiei Române, Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” din 2008.

A obţinut diploma de merit, conferită de Universitatea Beijing, China 1991, Diploma de Onoare în anul 1999 ca membru al Societăţii de Limba Română, Premiul de Excelenţă – Uniunea Scriitorilor din Serbia 2006, Certificat de Apreciere, Viena – 2007. A fost membru fondator al Fundaţiei „Sfinţii Constantin şi Elena”, Serbia.

Prin tot ceea ce a intreprins, cu profesionalism si aplicatie, profesorul Lucian Pavel a pus la punct o strategie culturala pe termen lung, intr-un dialog lipsit de prejudecati si complexe, desfasurat intr-un spatiu creator ce-si releva semnificatiile imbogatitoare dincolo de conventionalele granite dintre tari si popoare.

Putem afirma, fara putinta de tagada ca, prin intreaga sa activitate, profesorul Lucian Pavel a militat pentru descatusarea creativitatii elevilor si studentilor sai, pentru largirea deschiderii lor intelectuale. Generatii intregi de elevi au invatat de la acest profesor cum poate fi convertit handicapul provinciei intr-un atu de originalitate si forta de creatie. Un insemnat numar dintre elevii sai au ajuns adevarati profesionisti ai limbii si literaturii romane – profesori, gazetari, scriitori- gratie harului sau initiatic si indrumator.

A pus in legatura valori culturale, a consolidat un curent de colaborare spirituala, dar si de relatii interumane spre numitorul comun al unei solidaritati de lunga durata. A cautat sa construiasca noi motivatii intr-un domeniu nu o data saturat sau mimat de suficienta, transformand proiectele in actiuni directe in beneficiul comunitatilor, atat in tara, cat si in strainatate.

În anul 2007, profesorul Lucian Pavel a fost declarat „Omul Anului” de către Primăria Municipiului Călăraşi.

A decedat la data de 12 mai 2009 in urma unui infarct miocardic.

„Ne nastem slabi, avem nevoie de putere. Suntem neajutorati si avem nevoie de ajutor. Tot ce ne lipseste la nastere, tot ce avem nevoie la maturitate este darul educatiei.”


Jean Jacques Rousseau